Ostatnio na stronie

Zdrowe produkty, które powinny się znaleźć w kuchni każdego studenta

Utrzymanie zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej diety stanowi duże wyzwanie, w szczególności dla studentów. Przygotowanie zdrowej żywności wymaga poświecenia sporej ilości czasu, nie mówiąc już o czasie poświęconym na zakupy. Jako, że studentom zawsze braknie czasu, przygotowaliśmy dla was spis podstawowych produktów, które powinny się znajdować w każdej studenckiej kuchni.

1. Warzywa.
Warzywa, zwłaszcza te ciemnozielone, takie jak brokuły, szpinak, sałata i wiele innych zawierają witaminy, minerały, błonnik oraz substancje odżywcze, które pozwolą ci lepiej funkcjonować. Niedobór któregokolwiek z tych składników może spowodować problemy z odżywieniem mózgu, co doprowadzi do obniżenia wydajności. Możesz je jeść w postaci sałatek, duszone lub na surowo. Na pewno nuda ci nie grozi.

2. Owoce.
Idealna przekąska dla studentów mających słabość do słodkości. Owoce zawierają zdrowe cukry, które pomogą ci ograniczyć spożycie słodyczy: czekolady, cukierków itd. W kuchni każdego studenta powinny się znaleźć banany oraz jagody. Te pierwsze zawierają potas, którego brak prowadzi do osłabienia organizmu. Tymczasem jagody są pełne antyoksydantów, które poprawią twoje zdolności uczenia się i pamięć.

3. Orzechy.
Orzechy są bogatym źródłem białka, co ma ogromne znaczenie szczególnie dla wegetarian. W orzechach znajdują się również kwasy tłuszczone omega-3 oraz omega-6, które wpływają na pracę naszego mózgu. Jest to prosta i lekka przekąska, która dodatkowo można długo przechowywać. Jako, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów orzechów, każdy student znajdzie coś co mu pasuje.

4. Ryby.
Kolejne źródło kwasów omega-3, które odżywiają nasz mózg i regulują jego pracę. W sklepach znajdziesz wiele ryb, które możesz włączyć do swojego jadłospisu. My polecamy zwłaszcza łososia oraz pstrąga. Obie ryby są bardzo smaczne. Co więcej, ryby zawierają witaminy A, D i E, których nie dostarczymy wraz z warzywami i owocami.

5. Jogurt.
Doskonałe źródło wapnia, który jest budulcem naszych kości oraz obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto w jogurcie znajdziemy żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej, bytujące w jelicie grubym i pomagające w fermentacji błonnika – którego pełno znajdziemy w warzywach i owocach. Poza tym jedząc jogurt na śniadanie dłużej czujemy się najedzeni.

6. Quinoa biała / komosa ryżowa.
Komosa ryżowa to jeden z najnowszych trendów w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wielu uważa, że jest to super ziarno. Wszystko dlatego, że komosa ryżowa zawiera białko, błonnik oraz żelazo. Niedobór żelaza może powodować szybkie straty energii, która jest bardzo ważna dla studentów. Komosa jest doskonałą alternatywą dla innych ziaren i może być przygotowywana na niezliczoną ilość sposobów.

7. Jajka.
Jajka mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów, niemal każdy z nich jest szybki i prosty. Możesz je ugotować, usmażyć lub przyrządzić sobie omlet. Jajka są bogatym źródłem wysokojakościowego białka, zmniejszają łaknienia oraz chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Są jeszcze zdrowsze gdy podaje się je ze szczypiorkiem oraz sosem na bazie jogurtu.

8. Pieczywo pełnoziarniste.
Jest o wiele zdrowsze od białego chleba, a przy tym tylko niewiele droższe. Sekret tego pieczywa tkwi w zewnętrznej warstwie ziarna, która zawiera bardzo dużo błonnika, minerałów, witamin i substancji bioaktywnych. Dzięki pieczywu pełnoziarnistemu zyskujesz dłuższe poczucie sytości, co możesz spotęgować przyrządzając sobie do niego jajko.

1 Comment on Zdrowe produkty, które powinny się znaleźć w kuchni każdego studenta

  1. Dodałbym do tego jeszcze inne zdrowe produkty, takie jak wszelkiej maści kasze no i popcorn – chyba najzdrowsza z przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*


3 × 4 =

pornoporno izle